Tips om tijd te besparen in de bouw
Joris van der Stuijt

Joris van der Stuijt

Tips om tijd te besparen in de bouw

Hoe vaak zit jij nog tot ‘s avonds laat je administratie te doen? Facturen sturen en offertes opmaken voor de volgende klus? Zegt je vrouw ook regelmatig dat je te veel werkt? 😉 Er gaat een hoop tijd zitten in deze zaken, tijd die je liever zou besteden aan andere dingen...

De meeste aannemers en zzp’ers in de bouw halen hun klussen binnen via hun netwerk, maar als je net begonnen bent heb je dat nog niet echt. Dan bieden Zoofy en Werkspot vaak een uitkomst om daar je klussen te scoren. Je bent dus druk op zoek naar nieuwe klussen, terwijl je ook je administratie bij moet houden. Met lange dagen als gevolg. Maar dit kan anders!

Offertes opmaken en appen

Zo besteed je meer tijd op je telefoon, dan je lief is. We ontvangen immers meer appjes dan ooit. Een gemiddeld persoon besteed circa 28% van zijn tijd aan het lezen en beantwoorden van appjes en het beantwoorden van e-mails. Dit gaat uiteindelijk van je werktijd en productiviteit af, terwijl je dit beter zou kunnen indelen.

Alle tijd die je hieraan besteed zorgt vaak ook voor een gevoel van stress. Ook het opmaken van offertes kost veel tijd, terwijl je dit op een makkelijkere manier kunt doen. Zo kan je bijv. standaard offertes opmaken. Weet je niet hoe? Lees hier hoe je een goede offerte in de bouw opstelt.

Goede communicatie essentieel

Je zou denken dat een goede communicatie in het bouwproces, vanzelfsprekend is. Toch is het in praktijk vaak niet het geval.

Alle betrokken partijen moeten voorzien worden van de juiste informatie, zoals tekeningen, rapporten en andere digitale bestanden. Dit zorgt voor veel e-mails die gelezen en beantwoord moeten worden en het overzicht op alle beschikbare informatie is hierbij snel zoek. Als gevolg hiervan verspillen we niet alleen kostbare tijd, maar neemt ook de kans op fouten toe.

Per ongeluk een mail met een nieuwe versie van een tekening over het hoofd zien, leidt direct tot foutkosten. Je kunt dit oplossen door een app te gebruiken waarin je de communicatie met je klant, medewerkers, collega’s en andere betrokkenen doet. Met Homigo sla je al je bestanden op, kan je chatten met de projectleden en zelf kiezen of je de klant uitnodigt. Je komt hiermee een stuk professioneler over en bespaart dus tijd doordat je het overzicht bewaart.

Een praktijkvoorbeeld

Bij een bouwbedrijf in het westen van het land groeide het aantal opdrachten in korte tijd. Het aantal personeelsleden verdubbelde zelfs binnen twee maanden. Waar de aannemer eerst keihard moest knokken voor iedere opdracht, daar liep het nu gesmeerd. Er was dus veel informatie te verspreiden over de diverse projecten en projectleden. Door Homigo in gebruik te nemen bespaarde dit bouwbedrijf minstens 4 uur per week, doordat alle informatie beschikbaar was in de app. Ook werden faalkosten teruggebracht met 10%.

Zo kreeg de aannemer en zijn werknemers een stuk meer rust en hielden ze tijd over om te... bouwen! Een leuke bijkomstigheid is, dat hun klanten erg tevreden zijn over het gebruik van Homigo, omdat ze meer rust, overzicht en grip ervaarden.

Nog wat tips op tijd te besparen

We helpen je natuurlijk graag op weg om tijd te besparen. We zetten er hier een aantal op een rijtje voor je!

#1. Probeer steeds vooruit te plannen

Een goede planning is een belangrijk vereiste om je tijd slimmer te beheren. Probeer elke dag 5 of 10 minuten uit te trekken om je agenda op te stellen. Of je nu kiest voor een elektronische of papieren versie, het belangrijkste is dat je op één plaats bijhoudt wat je moet doen en wanneer. Gebruik bij voorkeur een agenda die je overal mee naartoe kan nemen, zoals een mobiele applicatie voor smartphones. Hou er steeds rekening mee dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren: bouw dus zeker wat marge in!

#2. Houd bij hoe lang je ergens aan werkt

Uitgaan van het idee dat jouw tijd geld waard is – voor jou of voor je klanten – helpt om prioriteiten te stellen. Door bij te houden hoe lang je ergens aan werkt, krijg je inzicht in de pijnpunten binnen projecten en leer je jouw tijd efficiënter invullen. Timetracking motiveert je bovendien om op één activiteit te focussen en bijzaken uit te stellen. Sommige klanten waarderen het ook enorm als je een accuraat projectvoorstel of een gedetailleerde factuur kan voorleggen die je goed kunt onderbouwen. In hun ogen zegt dit iets over de professionaliteit die jouw onderneming aan de dag legt.

#3. Vermijd micromanagement

Micromanagement is zowel tijdsintensief als inefficiënt. Neem personeel aan dat je vertrouwt, en vertrouw hen dan ook. Leid hen op, spoor hen aan om vragen te stellen, feedback te geven, en laat ze vervolgens hun werk doen. Micromanagement lijkt in eerste instantie onschuldig, maar de hete adem van een manager in de nek van werknemers kan hun betrokkenheid en zin voor initiatief schaden. Wanneer je zelf een stap terugzet en medewerkers stimuleert, kunnen ze ervaring, kennis en vaardigheden opdoen om beter te worden. Gun hen de ruimte om projecten zelfstandig te voltooien, en las desnoods nadien een feedbackmoment in waaruit ze kunnen leren.

Wil je nog meer informatie over hoe je tijd kunt besparen? Boek een gratis Demo in via de site en ervaar zelf de voordelen van Homigo.