Renoveren! Wat kost dat nou eigenlijk?
Joris van der Stuijt

Joris van der Stuijt

Renoveren! Wat kost dat nou eigenlijk?

In een overspannen huizenmarkt, kiezen veel mensen voor het opknappen van hun huis. Of ze laten hun hele huis renoveren. Maar waar nog veel onduidelijkheid ligt is in het totaalplaatje aan kosten. Wat moet je betalen als je de klus uitbesteed aan een professionele vakman? Homigo helpt je graag op weg met de belangrijkste verbouwkosten, zodat jij straks kunt genieten van je nieuwe of opgeknapte woning.

Bepaal de kosten voor een complete huis renovatie

Je wil natuurlijk zeker zijn van een mooi en duurzaam resultaat. Renoveren doe je namelijk niet zomaar even. Meestal staat je leven een tijdje op zijn kop. Je wil je daarom verzekeren van een professionele vakman die je zo min mogelijk stress oplevert.

Laten we eerst beginnen bij de kosten, want de gemiddelde kosten van een verbouwing verschillen nogal sterk.

Een renovatie kan je tussen een paar duizend euro en een paar ton kosten afhankelijk van je wensen. Het meest handige is om de gemiddelde prijzen van de verschillende onderdelen van de renovatie bij elkaar op te tellen. Zo krijg je een goed beeld van de totaalkosten van je huis renovatie. De meeste renovaties komen uit op een totaalprijs tussen de €5.000 en €100.000.

Ook kan je per kubieke meter rekenen. De gemiddelde prijzen liggen dan tussen de €300 en €500 per m³. Het uurloon van aannemers ligt veelal tussen de €20 en €70 per uur, afhankelijk van ervaring en kennisniveau.

Zoals gezegd zijn de kosten voor een complete huis renovatie afhankelijk van een aantal factoren. Zo bepaalt de oppervlakte van je woning en het type renovatie de uiteindelijke prijs van je verbouwing. Vanzelfsprekend is een verbouwing van een grote villa duurder dan de verbouwing van een rijtjeshuis en een complete nieuwbouw renovatie duurder dan een simpele aanbouw.

Kostenindicatie van de verschillende onderdelen van je huis renovatie

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor een huis renovatie per onderdeel van het huis.

 1. Aanbouw - €20.000 - €80.000 per m2
 2. Dakkapel - €3.500 - €9.500 per m2
 3. Badkamer - €5.000 - €20.000 per m2
 4. Toilet - €1.500 - €5.000 per m2
 5. Keuken - €5.000 - €15.000 per m2
 6. Verlichting - €100 - €2.000 per m2
 7. Deuren - €50 - €250 per deur
 8. Schilderwerk - €1.000 - €5.500 per m2
 9. Kelder bouwen - €15000 - 60000 per m2

*Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die vakmannen rekenen voor diverse onderdelen van een huis renovatie. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman. *

Kostenindicatie voor de verschillende vakmannen

Kijk je liever naar het uurtarief van jouw vakman? Weet je al dat je een dakdekker, elektricien of een schilder nodig hebt? Kijk dan in onderstaand tabel naar de gemiddelde uurlonen van zzp’ers in de bouw. Zo kan je zelf een schatting maken van wat je uiteindelijk kwijt bent.

 1. Dakdekker €30 - €50 per uur
 2. Elektricien €35 - €70 per uur
 3. Glaszetter €35 - €45 per uur
 4. Stukadoor €20 - €50 per uur
 5. Schilder €30 - €40 per uur
 6. Timmerman €25 - €60 per uur
 7. Tegelzetter €30 - €40 per uur

*Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die vakmannen per uur rekenen. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman. *

Wat kost een keuken verbouwen?

Ben je van plan een nieuwe keuken in je huis te plaatsen? Of heb je een nieuw huis gekocht en moet er nog een keuken in? De keuken is meestal de plek in het huis waar je veel tijd doorbrengt. Het is dan natuurlijk ook belangrijk dat je een keuken hebt die aan al je wensen voldoet.

De kosten voor een nieuwe keuken zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de materialen die je kiest, het merk van de keuken en de grootte. Van de totaalprijs van de keuken zelf is gemiddeld 50% voor de apparatuur, 30% voor de kasten en 20% voor het werkblad. Daarnaast maak je kosten voor het demonteren van de oude keuken en plaatsing van de nieuwe. Factoren die de prijs bepalen bij een nieuwe keuken zijn:

 • Het type keuken. Een strak, modern ontwerp is vaak goedkoper dan een klassieke keuken.
 • De grootte en oppervlakte van de keuken.
 • Het merk van de keuken.
 • De hoeveelheid apparatuur en het merk hiervan.
 • Wel of geen montage. Doe je dit zelf of laat je de keuken plaatsen? Is bijvoorbeeld verleggen van het leidingwerk nodig, of tegelwerk en stucwerk?
 • Het type werkblad. Ga je voor kunststof, natuursteen, massief hout, composiet of een rvs-blad? Kunststof is het goedkoopst.
 • Extra opties, zoals een kokend waterkraan (Quooker), een ingebouwd koffieautomaat of warmhoud lades.

Kosten voor een keuken

Hier vind je de gemiddelde prijzen voor een keuken.

 • Budget keuken incl. montage €3.000 - €5.000
 • Normale keuken incl. montage €5.000 - €11.000
 • Luxe keuken incl. montage €11.000 - €16.000
 • Super luxe keuken incl. montage €16.000 - €23.000
 • Demonteren keuken door een vakman €200 - €1.000
 • Quooker installeren €1.000 - €2.000

Wat kost een badkamer?

Het verbouwen van de badkamer en/of het toilet doe je vooral voor je eigen wooncomfort. Je kunt de badkamer en het toilet natuurlijk zo luxe maken als je zelf wilt. Hierdoor lopen de prijzen sterk uiteen. Prijsbepalend is bijvoorbeeld:

 • De tegel die je kiest. Tegels hebben een grote invloed op de totale prijs. Je kunt kiezen uit keramische tegels en tegels van natuursteen. Natuursteen is het duurst.
 • De hoeveelheid stucwerk in verhouding tot het tegelwerk. Tegels aanbrengen is goedkoper dan het aanbrengen van stucwerk. Ook zit er prijsverschil in het soort stucwerk.
 • De hoeveelheid en het merk van het sanitair.
 • Extra opties, zoals een stoomcabine, whirlpool of vloerverwarming.
 • Kosten voor een badkamer renovatie

Kosten voor een toilet Een toilet verbouwen kost tussen de €1.000 en €3.500, voor een gemiddelde grootte toilet van 2m2. In onderstaande tabel zie je wat de gemiddelde prijzen zijn bij verschillende afmetingen en uitvoeringen. De prijzen zijn exclusief het slopen van het oude toilet.

Wil je een totaalrenovatie? Dit is wat je moet weten.

Het begrip ‘totaalrenovatie’ kan niet duidelijker zijn, want het betekent dat je zowat alle elementen van je woning vernieuwt.

Dat betekent onder meer:

 • Nieuwe leidingen voor elektriciteit, water en verwarming
 • Een nieuwe keuken
 • Een nieuwe badkamer
 • Nieuwe vloeren
 • Opnieuw gestucte muren
 • Nieuwe ramen en deuren
 • Een nieuw dak
 • Nieuwe gevelbekleding
 • Niet elke totaalrenovatie gaat dit hele lijstje af, maar er zijn net zo goed verbouwingen die nóg verder gaan.

Wat bepaalt de prijs van een totaalrenovatie?

Laat ons duidelijk zijn: een exacte totaalprijs voor een totaalrenovatie geven is onbegonnen werk. Die hangt namelijk van te veel elementen af. Denk maar aan:

 • De begintoestand van de woning;
 • Het niveau van afwerking waar je naar streeft;
 • De materiaalkeuze.

Alle keuzes die je maakt, bepalen de totale prijs van je renovatie. Zo kun je voor een deurknop tien euro neertellen, maar net zo goed honderd euro. Wel kunnen we je meegeven dat de meeste schattingen variëren van 750 tot 1.500 euro per vierkante meter.

Denk hierbij aan:

 1. Ramen vervangen is een standaardonderdeel van totaalrenovaties. Hoogrendementsglas laten plaatsen is dan ook een investering die zichzelf terugbetaalt. Een totaalprijs van 15.000 euro is een realistische schatting voor een volledige woning.
 2. Als de elektriciteit van je woning is afgekeurd, zul je na de aankoop sowieso de nodige aanpassingen moeten doen. Om halfslachtig oplapwerk te vermijden, is het een goed idee om meteen alles te vernieuwen. Let wel: met de installatie van bijkomende domotica kom je al gauw aan 10.000 euro.
 3. Na al die renovatiewerken zijn je muren waarschijnlijk lelijk toegetakeld – als ze dat al niet waren bij de aankoop. Zorg er dus voor dat je ook voor stucwerk of wand- en plafondbekleding wat euro’s kunt opzijzetten.
 4. Zelfs als je je tot de hoogstnoodzakelijke veranderingen beperkt, zit je bij een totaalrenovatie al snel aan 65.000 euro. Voor de zekerheid reken je daar het best nog een marge van 10% bovenop. Je kunt namelijk altijd met onaangename verrassingen zoals lekken of stabiliteitsproblemen te maken krijgen.

Kostenindicatie voor een complete huis renovatie:

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten per m3 voor een complete huis renovatie:

 1. Klein huis (100 m²) €400 - €500 per m3
 2. Gemiddeld huis (150 m²) €350 - €400 per m3
 3. Groot huis (200 m²) €300 - €350 per m3

Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die vakmannen rekenen voor een complete huis renovatie. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de stratenmaker.

Verbouwen, zonder gedoe

Duizelt het je al van alles wat bij een verbouwing komt kijken? Heb je al een vakman of aannemer op het oog? Homigo helpt huiseigenaren en vakmannen te verbouwen zonder gedoe. We brengen alles wat bij een verbouwing komt kijken, samen in één handige app. Zo weet je als huiseigenaar waar je aan toe bent. Van planning tot en met kosten, je kunt alles in Homigo managen en bekijken.

Vragen? Boek vrijblijvend een gratis DEMO in.