Personeel in de bouw; vast in dienst of een flexibele schil?
Jessica van Horssen

Jessica van Horssen

Personeel in de bouw; vast in dienst of een flexibele schil?

Goed personeel in de bouw is moeilijk te vinden. Dus als je dan een paar toppers hebt, wil je ook dat ze blijven. Maar je wil natuurlijk ook geen onnodige kosten en zorgen. Daarom vraag je je wellicht af of het beter is om vast personeel aan te nemen, of te werken met Zzp’ers

Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voor- en nadelen van vast personeel

Vast personeel heeft een contract voor onbepaalde tijd. Vaak krijgt iemand dit contract nadat hij eerst een poosje via een kortlopend contract heeft gewerkt. Hier zitten natuurlijk voor- en nadelen aan.

Voordelen vast personeel

Met een vast contract laat je als werkgever zien dat je iemand graag wil houden. Daar krijg je vaak loyaliteit voor terug. Je werknemer is blij met zijn vaste contract en gaat minder snel op zoek naar een andere baas. Een ander voordeel is dat je met vast personeel kennis en ervaring binnen houdt. Je vaste mensen bouwen een band op met collega’s, klanten en leveranciers. Mensen zijn goed op elkaar ingespeeld en werken productiever en efficiënter.

Nadelen vast personeel

Als je een vaste medewerker wil ontslaan, moet dat bijna altijd via het UWV of de kantonrechter. Dit kan een langlopend en duur proces zijn. Een ander nadeel is het risico bij langdurige ziekte, waardoor je als werkgever veel kosten kan hebben, zonder dat je op iemands inzet kunt rekenen.

Voor- en nadelen van flexibel personeel

Flexibele medewerkers werken als Zzp’er, op een tijdelijk contract of via een uitzend- of detacheringsbureau. Flexibel werk geeft zowel werkgever als werknemer veel vrijheid. Maar wat zijn nou precies redenen om het wel of niet te doen?

Voordelen flexibel personeel

Met flexibel personeel kun je snel schakelen. Heb je een grote klus, dan huur je snel extra mensen in. In de bouwvak of tijdens een strenge winter draai je op minimale kracht. Zo heb je geen onnodige personeelskosten en loop je nauwelijks risico bij zieke- of slecht functionerende medewerkers. Bovendien kunnen nieuwe mensen nieuwe inzichten brengen. Misschien kent jouw tijdelijke collega wel nieuwe technieken waar je vaste mensen van kunnen leren!

Nadelen flexibele medewerkers

Flexibele medewerkers zijn minder betrokken bij jouw zaak en kunnen op elk moment gedag zeggen. Ook als jij ze nog hard nodig hebt. Een vaak gehoord probleem is dat je dan ook minder op hen kunt rekenen. Ook is het zo dat je met vast personeel een bepaald werkritme opbouwt. Je maakt je bepaalde technieken eigen. Dit bouw je minder op met flexibele medewerkers.

Vast of flexibel?

De keuze voor vast of flexibel personeel is afhankelijk van jouw situatie. Heb je veel seizoenswerk of een vast werkaanbod? Zijn je vaste klanten gehecht aan vaste gezichten? Kun je risico’s dragen met betrekking tot ziektekosten? Welke keuze je ook maakt, digitalisering is belangrijk. Met een app zoals Homerun kunnen al jouw mensen makkelijk hun uren registreren en declaraties indienen. Jij kunt deze vervolgens met één klik goedkeuren. Zo hou je overzicht en weet je zeker dat je mensen correct en op tijd uitbetaald worden. Want dat vindt élke medewerker, flex of vast, altijd fijn.