Hoe vind je goed personeel in de bouw (en hoe houd je ze?)
Jessica van Horssen

Jessica van Horssen

Hoe vind je goed personeel in de bouw (en hoe houd je ze?)

Heel Nederland lijkt op dit moment te willen bouwen of verbouwen. Tof natuurlijk, maar personeel is moeilijk te vinden. En dat is toch vrij essentieel als jij de klussen aan wilt kunnen nemen die je aangeboden krijgt. En dan zoek je ook niet zomaar personeel, het moeten wel mensen zijn waar je op kunt bouwen. En waar je méé kunt bouwen. Letterlijk. Jongens die weten wat ze doen, er goed in zijn en het nog leuk vinden ook. Hoe zorg je er nou voor dat je goed personeel vindt én dat vervolgens ook aan boord houdt? We geven je vijf tips:

1. Vraag het aan je eigen personeel!

Vraag je bestaande personeel of zij een mogelijke collega weten. Misschien kennen ze wel iemand die het elders niet zo naar zijn zin heeft en voor jou wil komen werken. Geen betere ambassadeurs dan je eigen mensen.

2. Schakel scholen in

Zijn er in jouw regio ROC’s of andere scholen die vakmensen opleiden? Zorg dat ze jouw bedrijf kennen en bied leerwerkplaatsen of stageplaatsen aan. Veel jonge vakmensen komen in vaste dienst na een stage.

3. Schreeuw jouw vraag van de daken

Je netwerk is groter dan je misschien denkt. Vertel tegen iedereen dat je goede mensen zoekt. Op een verjaardag, in je praatje met de buren, op het schoolplein van je kinderen… Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

4. Gebruik het internet

Online is je bereik nog veel groter dan in het ‘echte leven’. Zorg dus dat je je vacature online breed uitzet. Op je website, op vacaturesites en natuurlijk op LinkedIn en Facebook. Vraag bekenden vooral ook om de vacature te delen.

5. Schakels specialisten in

Heb je je hele netwerk ingezet en nog steeds niemand gevonden? Schakel dan een uitzendbureau of detacheringsbureau in. Dit kost je wel geld, maar scheelt veel stress en ergernis.

En dan, als je eindelijk je felbegeerde personeel gevonden hebt, moeten je nieuwe collega’s ook nog blijven en niet na de eerste de beste klus overstappen naar de concurrent omdat die net een tientje meer biedt. De sleutel hierin is communicatie, duidelijkheid en werkplezier. Kom je afspraken na, zorg dat mensen hun urenbriefjes makkelijk online kunnen invullen en betaal op tijd uit. (Tip: een app als Homerun is hiervoor ideaal!).

Als de administratieve basis op orde is, moet je zorgen dat het werk leuk blijft. Organiseer regelmatig een vrijdagmiddagborrel, een BBQ op de zaak of een leuk uitje. Toon belangstelling, bouw aan je relatie en houd in de gaten of je mensen nog tevreden zijn. Want zijn je mensen blij, dan blijven ze je eerder trouw.

En als je dan goed personeel hebt gevonden... Nodig ze uit op Homigo zodat jullie kunnen gaan bouwen zonder gedoe!