Geen verbouwervaring? Neem een bouwbegeleider in de hand
Joris van der Stuijt

Joris van der Stuijt

Geen verbouwervaring? Neem een bouwbegeleider in de hand

Eindelijk! De bouwplannen voor het (ver)bouwen van jouw woning staan op papier. Hoe ruimtelijk, karakteristiek en duurzaam je woning straks ook zal zijn, de bouw ervan kent veel obstakels. Denk aan: tekeningen die niet goed gelezen worden, verkeerde bouwmaterialen of niet op tijd geleverd. Onderaannemers die uit lopen waardoor een andere onderaannemer niet verder kan. Aan alle kanten wordt er aan je getrokken.

Al die vragen en beslissingen die je snel moet nemen. Heb jij daar als huiseigenaar de tijd, geduld, de stressbestendigheid en het overzicht voor naast je drukke baan en/of je gezin? Gelukkig zijn er professionals die zich bezighouden met bouwbegeleiding.

Wat is een bouwbegeleider?

Een bouwbegeleider behartigd de belangen van jou als huiseigenaar gedurende het bouwproject in je woning. Naast het begeleiden van het project, kan de bouwbegeleider voorafgaand van de bouw ingeschakeld worden. Met zijn of haar kennis, kunde en kwaliteiten zal hij bouwadvies kunnen geven om het project verder te ontwikkelen. Hij of zij zorgt ervoor dat het gehele bouwproces tot aan de oplevering loopt zoals dit hoort te lopen.

Wat doet een bouwbegeleider?

Jij bepaalt zelf in welke mate een bouwbegeleider jou ondersteund. Dit kan zijn van hulp bij het maken van tekeningen en het bouwen van een renovatieplan, tot en met het uit handen geven van de complete verbouwing aan de bouwbegeleider. Hij of zij houdt goed in de gaten of de aannemer de gemaakte afspraken nakomt, en het werk kwalitatief goed uitvoert.

Door een goede communicatie met de aannemer en de architect, worden onnodige fouten, kosten en vertragingen voorkomen. Daarnaast kan hij of zij advies geven over de bouw als je zelf praktische vragen hebt. Denk aan de materiaalkeuze of aan de planning van het project. De voordelen van een bouwbegeleider lichtten we hier nog even toe:

 • Je voorkomt grote fouten, doordat de verbouwing compleet is uitgedacht met een bouwbegeleider.
 • Je hoeft niet elke dag zelf aanwezig te zijn om vragen van de aannemer te beantwoorden.
 • De bouwbegeleider heeft veel kennis van zaken en kan je bouwadvies geven over hoe een ontstaan probleem te kunnen aanpakken.
 • De bouwbegeleider zal veel tips delen uit zijn of haar ervaring, waar jij wellicht nog niet aan gedacht hebt.
 • Het hele bouwproces gaat soepel omdat er altijd iemand is die de regie heeft.
 • Als huiseigenaar heb je maar 1 aanspreekpunt.
 • De meeste bouwbegeleiders hebben ook vele contacten, zo weet je zeker dat er alleen vakmensen aan het werk zullen gaan.

Bespaar tijdens de bouw op kosten

Het goed begeleiden van een bouwproject zal ervoor zorgen dat je uiteindelijk flink op de kosten van de verbouwing zal besparen. Dat komt onder andere door deze zaken:

 • Het op tijd opleveren;
 • Een kwalitatief goede uitvoering van het bouwwerk;
 • Controle op de gewerkte uren;
 • Geen vertragingen door wachten op elkaar;
 • Je krijgt onafhankelijk advies van een expert en kan daardoor snelle beslissingen nemen.

Het werk van de bouwbegeleider wordt nog makkelijker met de app van Homigo. Op elk moment kan hij of zij inzien wat er precies afgesproken is en wat hij kan verwacht qua tijd, planning en kosten. Zo kan hij daarop sturen en jou als huiseigenaar gericht bouwadvies geven.

Een bouwbegeleider inhuren

Wanneer je een bouwbegeleider wilt inhuren is het van belang dat deze persoon praktijkervaring heeft opgedaan en technisch inzicht heeft. Vraag dan ook altijd naar referenties. Uiteraard moet je als huiseigenaar een klik hebben met deze persoon en vertrouwen in hem of haar hebben. De juiste bouwbegeleider komt bijvoorbeeld met suggesties om kosten te kunnen besparen. Ook houdt hij of zij rekening met mogelijke obstakels in het project zodat je er rekening mee kan houden.

Omdat een bouwbegeleider verstand van zaken heeft en dezelfde taal spreekt als de aannemer, kan hij jouw belangen goed behartigen. Wanneer je op zoek bent naar een goede bouwbegeleider, kijk dan vooral hier Of hier

Te duur? Check onze Digitale Bouwbegeleider!

Is een bouwbegeleider te duur? Bij Homigo hebben wij de digitale bouwbegeleider. Deze helpt jou op een betaalbare manier aan het renovatieadvies dat jij nodig hebt. Lees hier meer over de Digitale Bouwbegeleider.