De verbouwing is af. Wat moet ik allemaal nog regelen?
Joris van der Stuijt

Joris van der Stuijt

De verbouwing is af. Wat moet ik allemaal nog regelen?

Eindelijk is de aannemer klaar en kan je in het huis van je dromen gaan wonen. Lekker achterover in een luie stoel en genieten van je woning. Echter, het onderhoud van jouw huis en tuin kan flink wat vrije tijd én geld kosten. Wanner je een woning huurt kun je een groot gedeelte van het onderhoud- en reparatiewerk overlaten aan de verhuurder.

Iedereen die een huis koopt zou ook rekening moeten houden met de kosten van het onderhoud daarvan. Zeker als het een wat ouder huis betreft. Onderhoud aan je huis is écht nodig om de waarde van de woning vast te houden én comfortabel te blijven wonen. Hierom kan het interessant zijn om een service abonnement bij een klusbedrijf af te sluiten. Hieronder een overzicht van verschillende service abonnementen:

Onderhoud van de cv-ketel en warmptepomp

De cv-ketel verwarmt je huis en een combiketel zorgt ook voor warm water. De ketel moet elk jaar worden onderhouden en schoongemaakt. Hiervoor kan je een service abonnement afsluiten, de installateur maakt de ketel schoon, kijkt deze na op slijtage en stelt hem opnieuw af. Als de ketel kapotgaat heb je, zeker in de winterperiode, een groot probleem. Mensen met een service contract hebben vaak voorrang op hulp bij storingen. In het contract zit vaak ook de kosten voor een tussentijdse reparatie en de kosten van nieuwe onderdelen. Het bedrijf bij wie je het contract afsluit houdt in de gaten wanneer het weer tijd is voor een controle.

Schilderwerkzaamheden (binnen en buiten)

Veel huizen hebben elke paar jaar een nieuw likje verf nodig, buitenshuis maar ook binnenshuis in vochtige ruimtes. De kosten voor dit onderhoud van je huis kunnen behoorlijk oplopen. Het meeste hout in huis hoeft niet zo vaak geverfd te worden. Met af en toe een vers laagje verf blijft het echter beter beschermd tegen slijtage en het ziet er netjes uit. In vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken kunnen de muren en het plafond last krijgen van vocht. Het gevolg is lelijke plekken en schimmels. Met een goede verfbeurt met speciale vochtwerende verf kan je dit voorkomen.

Het hout buitenshuis moet beschermd worden tegen de weersomstandigheden, zo voorkom je houtrot. Samen met een schilder kan je een onderhoudsplan voor je woning opstellen. Je sluit een service abonnement af en de schilder komt elk jaar kijken hoe het hout en de wanden er aan toe zijn. Slechte gedeeltes werkt hij dan gelijk bij. Zo verdeel je de kosten voor het schilderwerk aan je huis over meerdere jaren.

Schoorsteen vegen

Vanwege de huidige hoge gasprijzen is de verkoop van houtkachels geëxplodeerd. Maar door vuil en obstakels in het rookkanaal ontstaan in Nederland jaarlijkse duizenden schoorsteenbranden. Het regelmatig reinigen van het rookkanaal vermindert het risico op brand. Daarnaast bij een schoorsteenbrand vergoed de verzekeraar vaak alleen de schade als er aangetoond kan worden dat het rookkanaal jaarlijks gereinigd is. Bij een gaskachel is het ook nodig de schoorsteen te vegen.

Dakonderhoud

Om problemen aan je dak te voorkomen is het verstandig om het dak en de dakgoot jaarlijks te laten controleren. Het schoonmaken van de dakgoot voorkomt dat de regenpijpen verstopt raken. Denk aan bladeren, mos en takken, woon je in een bosrijk gebied is het advies om twee keer per jaar de dakgoot schoon te maken. Gebreken of achterstallig onderhoud aan het dak wordt vaak te laat ontdekt met waterschade tot gevolg. Met een jaarlijkse dakinspectie wordt bekeken of het dak nog in goede staat is. Het tijdig schoonmaken van de dakgoot en een dakinspectie voorkomt vocht- en waterschade aan je huis.

Houten vloer onderhouden

Het spreekt voor zich dat je jouw mooie houten parket in topconditie wilt houden. Een goede beschermlaag is nodig tegen slijtage, indringen van vuil en vloeistoffen en voor kleurbehoud. Door een service abonnement af te sluiten kan je langer blijven genieten van een vloer die in goede conditie is. Deze wordt dan jaarlijks gereinigd en geolied.

Onderhoud van de tuin

Laten we ook de tuin niet vergeten. Snoeien, onkruid wieden, de tuin winterklaar maken, in een tuin is veel te doen. Met een klein stadstuintje en groene vingers kan je dit zelf doen. Maar heb je een groter perceel dan is het verstandig om dit uit te besteden aan een hovenier. Een goed onderhouden tuin draagt bij aan de waarde van je woning. De vorm van het contract hangt af van de grootte en inrichting van je tuin.

Waar vind je nu een geschikte vakman om dit onderhoud voor je uit te voeren? Vraag eens na bij familie of vrienden bij wie zij een service abonnement hebben lopen. Een bedrijf vlak in de buurt is aan te raden, als er een probleem is dan kunnen ze snel ter plaatse zijn.

Servicecontracten van Homigo

Nog makkelijker is het servicecontact voor woningonderhoud van Homigo.

Met Homigo wordt al het onderhoud aan jouw woning volledig geregeld. Via onze app en website heb je altijd een overzicht van de staat van jouw woning en het ingeplande onderhoud. Of je nu een serviceaanvraag doet via de app, of via de website, we zullen direct alles voor je regelen. Met Homigo ben je zeker van een gecertificeerde vakman in je huis.

Nieuwsgierig geworden? Krijg gratis advies via https://woningonderhoud.homigo.nl/