De aannemers zitten allemaal al vol. Hoe kan ik verbouwen?
Jessica van Horssen

Jessica van Horssen

De aannemers zitten allemaal al vol. Hoe kan ik verbouwen?

Met een oververhitte woningmarkt is het lastig om aan het huis van je dromen te komen. Veel woningeigenaren schakelen dan ook over naar plan B. Het renoveren van je huis. Je gaat kijken wat het renoveren gaat kosten en je schrijft een aantal aannemersbedrijven aan. Een aantal aannemers komt langs, maar bij het in gesprek gaan krijg je bij elk aannemersbedrijf te horen dat er een wachttijd is. Deze wachttijd kan variëren van enkele maanden tot ergens volgend jaar. Als je hebt besloten hebt om te verbouwen wil je helemaal niet zo lang wachten. Hierbij enkele tips om toch van start te gaan met de verbouwing.

1. Verdeel je verbouwing op in kleinere projecten.

Je hebt besloten om je hele huis te verbouwen. Sloopwerk, nieuwe vloer met vloerverwarming, keuken, badkamer, toilet, stucwerk, schilderen, dakkapel, nieuwe binnendeuren etc. Met een goede planning zou de bouw binnen 6 weken gereed kunnen zijn. Maar dan die wachttijd. Aannemers hebben het razend druk en een project van 6 weken is iets wat maanden van te voren gepland moet worden. Een goed alternatief is het opsplitsen van de werkzaamheden. Moet dat toilet en die badkamer echt nú gedaan worden of kan je het ook uitstellen? De nieuwe binnendeuren kunnen ook nog wel even wachten. Bedenk eerst wat de hoogste prioriteit heeft en laat dit dan eerst uitvoeren. Zoek hier de juiste mensen voor en doe de rest op een later moment.

2. Doe-het-zelf.

Ben je zelf een beetje handig? Overweeg dan eens om zelf klussen in huis te doen, bijvoorbeeld met behulp van vrienden en familie. Dit scheelt niet alleen in verbouwkosten per m2, maar ook in tijd. Een paar dagen minder werk voor de aannemer waardoor je project misschien toch net tussen de planning past.

3. Zoek zelf een klusjes man / vrouw.

Wil je flexibel blijven? Ga dan zelf contact zoeken met klussers, timmerlieden, installatiebedrijven en stukadoors. Maar blijf wel kritisch, ga niet met de eerste de beste klusjes man in zee. Vraag familie en / of vrienden of zij een goede klusjes man weten en ga altijd de referenties na.

4. Benader ook aannemers buiten je regio.

Een aannemer uit je eigen regio is het handigst. Het scheelt reistijd en het is makkelijk te checken of de partij goed werk aflevert. Echter, als elk aannemersbedrijf in de regio vol zit, kan het slim zijn om ook eens buiten je eigen regio te kijken. Wellicht vindt je daar net een aannemer die wel plek heeft.

Verbouwen wordt nóg makkelijker met de app van Homigo. Je aannemer documenteert, centraliseert en plant alles in de app. Zo heb jij als huiseigenaar grip op je verbouwing en inzicht wat er allemaal bij komt kijken.