De WKB-Checklist, heb jij hem al?
Jessica van Horssen

Jessica van Horssen

De WKB-Checklist, heb jij hem al?

De WKB komt eraan. Je zal het al vaak genoeg gehoord hebben…. Ben je er al gek van? Weet je al precies wat je kunt verwachten? Of zie je het wel als het eenmaal zo ver is?

De Wet kwaliteitsborging maakt geen onderscheid tussen hoofdaannemers en onderaannemers. Iedereen die werkt is aannemer van een klus. Dat betekent dat installeurs, dakdekkers en bijvoorbeeld stukadoors ook moeten aantonen dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de regels. Je moet een dossier aanleveren aan de klant en er is een kwaliteitsborger betrokken bij alle fases in je projecten.

Welke stappen moet je doorlopen voor de WKB?

De WKB is natuurlijk gewoon een nieuwe wet (wet kwaliteitsborging), maar deze kan je uiteindelijk opdelen in een aantal heldere stappen:

  1. Vergunningsaanvraag
  2. Aanvragen kwaliteitsborger
  3. Risico-inventarisatie
  4. Borgingsplan
  5. Consumentendossier
  6. Opleverdossier

Welke stappen voor je van toepassing zijn hangt af van de complexiteit van het bouwwerk. Daarom is het goed van tevoren te kijken wat je gaat bouwen, hoe groot het is, welke vergunningen nodig zijn en welke stappen van de WKB voor jou van toepassing zijn.

De WKB-Checklist

De WKB klinkt voor veel aannemers en bouwers nog als abracadabra. Gelukkig komt er steeds meer informatie online. Houd ons blog bijvoorbeeld in de gaten of Google zelf op de term “WKB”. Wist je ook dat er checklists komen die je stap voor stap door het hele proces heen loodsen? Dit maakt het een stuk eenvoudiger voor bouwers, zodat je weet waar je aan toe bent.

Zo heb je checklists voor daken, verwarming, vloeren, gevels, constructie en andere zaken. Benieuwd naar de eerste WKB-checklists? Kijk hier voor meer informatie. En wij hopen je in de toekomst ook checklists binnen onze app aan te bieden.

Zo helpen wij je stap voor stap bij slimmer bouwen, zonder gedoe!